Piernikowy strudel

Składniki: 30 dag mąki, 18 dag cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 2 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, 2 łyżki przy prawy do piernika, łyżeczka sody oczyszczonej, 20 dag marmolady pomarańczowej, rodzynki, 5 dag orzechów włoskich, 6 dag białej czekolady

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, jajka i żółtko, a następnie naturalny miód, rum, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią. Odłóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

2. Marmoladę pomarańczową lekko podgrzej. Rodzynki namocz w odrobinie wody, osącz. Orzechy grubo posiekaj. Razem z rodzynkami dodaj do marmolady, wymieszaj.

Reklama

3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na płaty. Posmaruj ją marmoladą z bakaliami. Zwijaj, formując strudle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 30 minut w 180 st. Gotowe strudle piernikowe wyjmij, ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób strudle.

Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.

Aby rodzynki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, namocz je w mocnym alkoholu lub wodzie wymieszanej z kilkoma kroplami olejku do ciast.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej