Pijana stefanka z truskawkami

Składniki: paczka herbatników (ok. 20 dag), litr mleka, szklanka kaszy manny, 18 dag masła, 16 łyżek cukru, 1/2 kg truskawek, 100 ml likieru jajecznego typu Adwokat, laska wanilii, 5 dag mlecznej czekolady.

Zdjęcie

/Nagrody Kobieta i Życie
/Nagrody Kobieta i Życie

1. Na dnie blaszki o wymiarach 23x24 cm układam herbatniki.

2. Mleko zagotowuję z masłem, wydrążoną laską wanilii i cukrem. Wsypuję kaszę, mieszając, gotuję kilka minut, aż kasza zgęstnieje.

Reklama

3. Dzielę masę na dwie części, do jednej dodaję umyte, obrane z szypułek, pokrojone w plasterki truskawki. Ciepłą masę wylewam na herbatniki.

4. Do pozostałej kaszy dodaję likier jajeczny, wylewam na masę truskawkową. Przykrywam drugą warstwą herbatników. Wstawiam do lodówki. Polewam stopioną czekoladą.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Deser jest smaczny i zdrowy (dla dzieci robimy oczywiście bez dodatku likieru) Magdalena Tabaczyk z Barwina z Wrocławia

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej