Pijany kokosek

Składniki na formę 25 x 25 cm 25 dag słonych krakersów • 1/2 l mleka • 2 żółtka • 2 łyżki mąki pszennej • budyń śmietankowy • 16 g cukru waniliowego • 25 dag masła 82 proc. • 1/2 szklanki cukru • 100 ml likieru kokosowego • 15 dag wiórków kokosowych . Wierzch: • 10 dag wiórków kokosowych • czubata łyżka masła • łyżka cukru pudru.

1 Masa budyniowa: żółtka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotowuję, wlewam masę żółtkową. Ciągle mieszając, gotuję ok. minuty. Odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce zimnego budyniu i likier. Mieszam z wiórkami.

2 Formę wykładam papierem, rozkładam warstwę krakersów i 1/3 kremu, przykrywam krakersami, na to krem, znów krakersy i krem.

Reklama

3 Wierzch: masło rozpuszczam z cukrem pudrem, dodaję wiórki. Mieszając, prażę na złocisto. Ostudzonymi posypuję wierzch ciasta. Schładzam je w lodówce.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 35 min • Porcja 385 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji

Genowefa Kamizela z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej