Placek biszkoptowy z jabłkami

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 10-15 porcji:

6 jajek, 1 szklanka cukru, 6 łyżek wody, 1 i 3/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 kg jabłek, 3 szklanki wody, kilka goździków, kawałek cynamonu.

Reklama

Na masę: 2 budynie waniliowe, 10 dag margaryny, 20 dag wiórków kokosowych, 10 dag cukru pudru, 2 jajka.

1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić, zalać trzema szklankami wody, dodać goździki i cynamon, zagotować. Wyjąć jabłka, gdy będą miękkie.

2. Żółtka utrzeć z połową cukru, kolejno dodawać do nich wodę, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie, ale starannie połączyć z ciastem. Wylać na natłuszczoną prostokątną blaszkę. Piec w 180ºC.

3. Na wodzie, w której gotowały się jabłka, ugotować budynie waniliowe. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na wierzch wylać gorący budyń. Rozpuścić margarynę i zrumienić na niej wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru.

4. Po przestudzeniu dodać do kokosowej masy jajka, starannie wymieszać i wyłożyć na budyń. Zapiekać 15 minut w gorącym piekarniku.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Twoje ciasto z jabłkami będzie wyśmienicie smakowało podane prosto z piekarnika z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną posypaną startą czekoladą!

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej