Placek cytrynowy z jagodami

Składniki na 30 porcji : 40 dag masła, skórka otarta z cytryny, 2 i 2/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 8 jajek + 5 białek, 50 dag mąki pszennej, 1 op. proszku do pieczenia, 40 dag jagód, 50 dag truskawek, tłuszcz i mąka do przygotowania blachy.

1 Masło utrzyj ze szczyptą soli, 2 i 2/3 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj mikserem.

Reklama

2 Blachę 32x40 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek posyp jagodami. Rozłóż truskawki. Owoce lekko wciśnij w ciasto.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Upieczony placek przestudź na kratce kuchennej.

3 Białka ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami dodaj 25 dag cukru. Gotową bezę rozsmaruj na cieście. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz jeszcze ok. 10 minut, aż beza ładnie się zrumieni.

Przygotowanie 1 godzina i 30 minut, 1 porcja ok. 280 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej