Placek marchewkowy

45 dag marchewki, 9-10 łyżek soku z cytryny, 25 dag masła (margaryny), 30 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, sól, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 8 jajek, 20 dag mielonych i 10 dag posiekanych migdałów, 30 dag cukru pudru, 30 dag marcepanu, barwniki spożywcze: zielony, czerwony, tłuszcz i mąka do blachy.

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

Reklama

1 Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi i posiekanymi migdałami.

Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dołożyć startą marchewkę, dobrze wymieszać ciasto. Rozsmarować je na spodzie blachy (32x39 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.

2 Resztę soku z cytryny utrzeć z 25 dag cukru pudru na gładki lukier. Upieczony placek odłożyć do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie już zimne, posmarować je cytrynowym lukrem. Marcepan zagnieść z pozostałym cukrem pudrem. Rozdzielić na dwie części, jedną ufarbować barwnikiem spożywczym na zielono, drugą – na czerwono.

Z czerwonej masy uformować marchewki, z odrobiny zielonej masy zrobić natkę. Pozostały zielony marcepan przecisnąć przez praskę do czosnku. Ciasto pokroić na porcje, udekorować przygotowanymi marcepanowymi ozdobami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej