Placek maślankowy z truskawkami

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 35 dag mąki pszennej, 1 szkl. maślanki, 20 dag drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy, 3 jajka, 1/2 szkl. oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 40 dag drobnych, odszypułkowanych truskawek, 3 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, drobne listki truskawek do dekoracji. Kruszonka: 15 dag mąki, 10 dag masła, 15 dag cukru.

Zdjęcie

Placek maślankowy z truskawkami /123/RF PICSEL
Placek maślankowy z truskawkami
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj do przesianej mąki ze szczyptą soli. Jajka umyj, rozbij i energicznie wymieszaj z maślanką. Wlej olej wąskim strumieniem. Połącz z mąką i cukrem, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach.

2. Mąkę na kruszonkę wymieszaj z cukrem i rozetrzyj z masłem, aż zrobią się grudki. Truskawki wymieszaj z mąką i 2 łyżkami cukru pudru.

Reklama

3. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj wierzch, obłóż truskawkami i posyp kruszonką. Piecz około 40 minut w 180ºC. Gorące ciasto posyp resztą pudru, a gdy przestygnie, udekoruj listkami.

Zamiast oleju

Możesz go zastąpić masłem lub margaryną. Wystarczy 20 dag miękkiego tłuszczu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również