Placek migdałowy z poziomkami i malinami

Składniki: 25 dag masła, 15 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 10 dag mielonych migdałów, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, 6 łyżek gazowanej lemoniady, 30 dag poziomek, 20 dag malin, cukier puder

1. Poziomki i maliny opłucz, do- brze osusz. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa zrobi się puszysta i jasnokremowa, domieszaj pojedynczo dodawane jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej lemoniadę, wymieszaj mikserem.

Reklama

2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy wyłożonej pergaminem. Owoce równomiernie rozłóż na cieście. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej