Placek na drożdżach z borówkami

Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki pszennej, 7,5 dag cukru skórka otarta z 1 cytryny, 3 jajka, 2 dag drożdży, 4 dag masła, 100 ml mleka, 30 dag jagód, 20 dag kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 2 torebki cukru waniliowego, 1 dag mąki ziemniaczanej, 2–3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania tłuszcz i mąka do formy

Reklama

1. Masło stopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z 1 dag cukru. Do miseczki przesiać mąkę. Dodać 3 dag cukru, skórkę z cytryny, jajko i przygotowany zaczyn drożdżowy. Wlać masło oraz zimne mleko.

2. Powyższe składniki zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut. Śmietanę utrzeć z 2 jajkami, żółtkiem oraz 3,5 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.

3. Okrągłą formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować. Plackiem wylepić spód i brzeg formy. Posypać tartą bułką i jagodami (można je wcześniej delikatnie oprószyć mąką, by nie opadły na dno).

Zalać masą śmietanową, następnie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 45 minut.

Gotowe ciasto wystudzić. Przed podaniem delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Można podawać z gałką ulubionych lodów.

Przygotowanie 90 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej