1 Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, odstaw do przestudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
2 Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Żółtka rozkłóć widelcem, połącz ze słodką pianą z białek.
3 Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieraj lub miksuj. Na koniec dodaj schłodzoną margarynę wymieszaj.
4 Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Łodygi rabarbaru umyj, oczyść. Pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta w formie, delikatnie przemieszaj.
Piecz 35-45 minut. Dowolnie ozdób.
czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 90 gr
Dobra rada
By kawałki owoców nie opadły, przed dodaniem obtocz je w mące.