Placek piaskowy
Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy.
1 Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, odstaw do przestudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
2 Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Żółtka rozkłóć widelcem, połącz ze słodką pianą z białek.
3 Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieraj lub miksuj. Na koniec dodaj schłodzoną margarynę wymieszaj.
4 Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Łodygi rabarbaru umyj, oczyść. Pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta w formie, delikatnie przemieszaj.
Piecz 35-45 minut. Dowolnie ozdób.
czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 90 gr
Dobra rada
By kawałki owoców nie opadły, przed dodaniem obtocz je w mące.
Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery
Zobacz również
-
Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej