Placek serowy z owocami

50 drobnych sezonowych owoców (jagód, porzeczek, agrestu, malin), 1 i 1/3 szkl. mąki, 10 dag zimnego masła, 1 szkl. śmietany kremówki, 20 dag mielonego twarogu, 3–4 łyżeczki żelatyny, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego, szczypta soli, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do przygotowania formy.

•Składniki na 12 porcji •Przygotowanie: 90 min •Porcja: 415 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł

Reklama

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, jajko, sól, cukier puder i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. w Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz je ok. 35 minut w temp. 175ºC.

Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym. Ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z żelatyną oraz twarogiem. Rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie. Na wierzchu ułóż owoce. Wstaw na 3 godziny do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej