Placek z rabarbarem

Skład na 12 porcji: ● 375 g rabarbaru ● 75 g masła ● 3 jaja ● 150 g cukru ● 250 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● szklanka maślanki ● cukier waniliowy ● 3 łyżki płatków owsianych ● 50 g ciasteczek w kształcie kulek.

Reklama

1. Umyty i osuszony rabarbar kroimy na mniej więcej pięciocentymetrowe kawałki, które możemy przesypać odrobiną cukru i odstawić na chwilę.

2. Roztapiamy masło. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jaja, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, maślankę, masło i krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy przez chwilę łyżką, aby zatopiły się w cieście.

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, wygładzamy. Na środku układamy kawałki rabarbaru, wciskamy lekko w ciasto i posypujemy połową okrągłych ciasteczek. Pieczemy ok. 70 minut w 180ºC, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już dobre.

4. Placek wyjmujemy z piekarnika. Kiedy ostygnie, posypujemy resztą ciasteczek oraz cukrem pudrem zmieszanym z cukrem w kryształkach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej