Placek ze śliwkami

Składniki: 40 dag jabłek, 1/2 cytryny, 4 jajka, 25 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliow., 20 dag masła, 38 dag mąki, proszek do piecz., 10 dag gorz. czekolady, 80 dag śliwek, 6 dag cukru pudru

Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,50 zł, 12 porcji.

Reklama

Krok pierwszy . Jabłka umyj, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno z połową cukru.

Krok drugi . Żółtka zmiksuj z pozo- stałym cukrem krysz tałem, cukrem waniliowym oraz 15 dag miękkiego masła. Dodaj starte jabłka oraz 30 dag mąki przesianej z połową op. proszku do pieczenia.

Krok trzeci . Na koniec do ciasta wmieszaj delikatnie pianę z białek i dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę. Gotowe ciasto rozłóż w przykrytej pergaminem formie. Śliwki opłucz, przekrój na połówki, wypestkuj.

Krok czwarty. Resztę masła i mąki zagnieć z cukrem pudrem na kruszonkę. Połówki śliwek rozłóż na cieście (miejscem po pestce do dołu). Owoce posyp kru szonką. Ciasto piecz ok. 40 min w 160 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej