Placek ze śliwkami

Składniki: 40 dag jabłek, 1/2 cytryny, 4 jajka, 25 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliow., 20 dag masła, 38 dag mąki, proszek do piecz., 10 dag gorz. czekolady, 80 dag śliwek, 6 dag cukru pudru

Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,50 zł, 12 porcji.

Reklama

Krok pierwszy . Jabłka umyj, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno z połową cukru.

Krok drugi . Żółtka zmiksuj z pozo- stałym cukrem krysz tałem, cukrem waniliowym oraz 15 dag miękkiego masła. Dodaj starte jabłka oraz 30 dag mąki przesianej z połową op. proszku do pieczenia.

Krok trzeci . Na koniec do ciasta wmieszaj delikatnie pianę z białek i dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę. Gotowe ciasto rozłóż w przykrytej pergaminem formie. Śliwki opłucz, przekrój na połówki, wypestkuj.

Krok czwarty. Resztę masła i mąki zagnieć z cukrem pudrem na kruszonkę. Połówki śliwek rozłóż na cieście (miejscem po pestce do dołu). Owoce posyp kru szonką. Ciasto piecz ok. 40 min w 160 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej