Placuszki z jabłkami

Składniki: 20 dag mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 4 duże jabłka , 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli , 4 jajka, miód, listki mięty

Przygotowanie: Mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Cały czas mieszając wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny.

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na grubsze plasterki tak, aby otrzymać krążki z dziurką w środku.

Reklama

Pokrojone jabłka włóż do ciasta. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju. Kiedy będą złote, wyjmij i ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki udekoruj listkami mięty.

Podawaj na ciepło, polane niewielką ilością miodu. Miód możesz zastąpić cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej