Placuszki z jabłkami

Składniki: 20 dag mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 4 duże jabłka , 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli , 4 jajka, miód, listki mięty

Przygotowanie: Mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Cały czas mieszając wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny.

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na grubsze plasterki tak, aby otrzymać krążki z dziurką w środku.

Reklama

Pokrojone jabłka włóż do ciasta. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju. Kiedy będą złote, wyjmij i ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki udekoruj listkami mięty.

Podawaj na ciepło, polane niewielką ilością miodu. Miód możesz zastąpić cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej