Placuszki z kremem pomarańczowym

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 3 jaja • 5 dag drobnego cukru • 3,5 łyżki mąki tortowej • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Poncz: pół filiżanki naparu z herbaty • łyżeczka soku z cytryny. Nadzienie: 450 ml mleka • 15 dag cukru • 8 dag mąki • 50 ml soku z pomarańczy • jajko • żółtko • otarta skórka z pomarańczy.

1 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skrobią. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj suche składniki i ubite na sztywno białka. Na blachy wyłożone pergaminem wylej placki. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

2 Zagotuj połowę mleka. Roztrzep jajko z żółtkiem, resztą mleka, sokiem z pomarańczy, startą skórką, mąką i cukrem. Przelej do zagotowanego mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.

Reklama

Placuszki biszkoptowe nasącz herbatą z sokiem cytryny, wyłóż kremem, zwiń i udekoruj.

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej