Pleśniak z delikatną pianką

Składniki : 65 dag mąki, po kostce masła i margaryny, szkl. cukru kryształu, łyżka cukru wanilinowego, 6 żółtek, 3 i 1/2 łyżki śmietany 18 proc., 3 i 1/2 łyżki wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Pianka: 6 białek, 3 łyżeczki kisielu truskawkowego, szkl. cukru. Dodatkowo: 40 dag truskawek.

1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Dzielę je na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i znów zagniatam ciasto. Większą część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (25 x 35 cm). Mniejsze porcje wkładam na godz. do zamrażalnika.

Reklama

2. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel i cukier. Miksuję.

3. Na cieście w blaszce układam truskawki. Ścieram na nie (na tarce o dużych oczkach) ciemne ciasto z zamrażalnika. Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe zmrożone jasne ciasto. Pleśniak piekę ok. 50 min w temp. 180ºC.

Przygotowanie 75 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 15 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej