Ponczowe ciasto od serca Rumowa babka biszkoptowa

Składniki na 10 porcji : 6 łyżek oleju, 20 dag cukru, 6 jajek, 1 łyżka octu, 25 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, tłuszcz i kasza manna do przygotowania foremki. Poncz: 100 ml soku ananasowego, 50 ml rumu, 1 łyżeczka soku z limonki. Dekoracja: 1 op. błyskawicznego kremu karpatkowego, cukier puder, wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe serduszka.

Reklama

1 Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka przelej do miseczki. Dodaj olej i ocet. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ubij na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Delikatnie połącz z pianą z białek.

Foremkę z kominkiem dobrze posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Nałóż ciasto. Od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 40 minut.

2 Upieczoną babkę studź w foremce 30 minut. Potem delikatnie przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Sok ananasowy wymieszaj z rumem i sokiem z limonki. Ciasto ponakłuwaj długim drewnianym patyczkiem. Obficie skrop ponczem.

3 Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Babkę falami kremu wyciskanymi przez szprycę. Posyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Obłóż serduszkami z czekolady i cukru.

Przygotowanie ok. 95 minut , 1 porcja 430 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej