Prosty przepis na szarlotkę

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ½ szklanki mąki kukurydzianej, ½ szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Na nadzienie: 1 ½ kg kwaskowych jabłek, 4 ły żki soku z cytryny,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, 3 łyżki cukru, 8 dag masła lub margaryny.

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski włóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

2. Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz.

Reklama

Blaszkę przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Na ok. 5 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch nieco się zrumienił. Rada: Do ciasta możesz wykorzystać prażone jabłka ze słoika. Warto dodać do nich 1 opakowanie galaretki w proszku, np. cytrynowej.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 140 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej