Przepis na bezy

Pojawiają się w moim domach głównie w karnawale. A powód jest prosty: zostaje w lodówce sporo białek po smażeniu pączków i faworków. Nie wolno ich zmarnować.

Krok 1 Ubijmy na bardzo sztywno 4 białka i szczyptę soli, dodając pod koniec 250 g drobnego cukru i sok z cytryny. Gdy masa jest lśniąca i można ją kroić nożem, dodajemy sok żurawinowy, malinowy, albo łyżkę czekolady w proszku czy kakao, jeśli chcemy, by bezy były kolorowe.

Reklama

Krok 2 Małą łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej formujemy niewielkie kopczyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 60 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC (z funkcją termoobiegu wystarczy 110ºC). Jeśli trzeba, dosuszamy jeszcze kilka minut. Z tej proporcji zrobimy około 80 ciasteczek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej