Przepis na roladę migdałową

Składniki na 15 porcji: 4 jajka, 1 szkl. cukru, 15 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag marcepana, czerwony barwnik spożywczy 15 dag migdałów, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag śmietany kremówki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 100 ml ajerkoniaku cukier puder do posypania, karmelowe dekoracje

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. Gorący biszkopt zwiń, rulon wystudź.

2. Marcepan ufarbuj na czerwono. Migdały posiekaj, zrumień. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmieta nę ubij z resztą cukru i cynamonem.

Reklama

Połącz z ajerkoniakiem i żelatyną. Marcepan rozwałkuj na placek wielkości biszkopta. Rulon rozwiń. Ułóż na nim marcepanowy placek. Tężejący krem połącz z migdałami, rozsmaruj na marcepanie.

Całość zwiń. Roladę schłodź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ułóż karmelowe ozdoby.

Zamiast marcepanem ciasto przykryj np. konfiturą

Przygotowanie ok. 65 min 1 porcja zawiera ok. 380 kcal

Ok. 1,30 zł za porcję

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej