Ptysie malinowe

Ciasto: szklanka mąki, 12 dag margaryny, 4 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 330 ml śmietany 30-proc., op. zagęstnika do śmietany , 2 łyżki cukru pudru, 15 dag serka malinowego, konfitura malinowa, maliny do dekoracji

Przepis przysłała Anna Bratek z Sieńska.

Reklama

1. Ciasto: margarynę i szklankę wody zagotuj. Dodaj mąkę, szybko wymieszaj. Ostudź. Dodaj jajka i proszek do pieczenia, zmiksuj na jednolitą masę.

Za pomocą szprycy wyciśnij ptysie w kształcie serca na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 30 min w 180°C.

2. Krem: śmietanę ubij, dodając cukier puder i zagęstnik do śmietany. Dodaj serek i odrobinę soku z konfitury malinowej, wymieszaj.

Ptysie przekrój na pół, napełnij kremem. Udekoruj malinami.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej