Ptysie z jagodami

Składniki na 12 porcji: 1 szklanka mąki, 10 dag masła, 4 jajka, 1 łyżka pistacji bez soli. Na krem: 2 śmietanki kremówki, 40 dag jagód, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny.

1 Zagotować szklankę wody, dodać masło. Na wrzątek wsypać mąkę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Reklama

2 Wciąż mieszając, wbijać do ciasta po jednym jajku. Utrzeć ciasto, przełożyć je do szprycy. Blachę wyłożyć pergaminem. Wyciskać na niego placki ciasta. Piec ok. 15 min w temp. 220ºC. Wystudzić, przekroić.

3 Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Śmietanę ubić na sztywno z 2/3 cukru pudru. Jagody umyć, zmiksować (kilka jagód odłożyć), dodać namoczoną żelatynę, wymieszać z bitą śmietaną.

Schładzać ok. godziny. Nadziać ptysie, udekorować jagodami i pistacjami, posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej