Ptysie z jagodami

Składniki na 12 porcji: 1 szklanka mąki, 10 dag masła, 4 jajka, 1 łyżka pistacji bez soli. Na krem: 2 śmietanki kremówki, 40 dag jagód, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny.

1 Zagotować szklankę wody, dodać masło. Na wrzątek wsypać mąkę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Reklama

2 Wciąż mieszając, wbijać do ciasta po jednym jajku. Utrzeć ciasto, przełożyć je do szprycy. Blachę wyłożyć pergaminem. Wyciskać na niego placki ciasta. Piec ok. 15 min w temp. 220ºC. Wystudzić, przekroić.

3 Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Śmietanę ubić na sztywno z 2/3 cukru pudru. Jagody umyć, zmiksować (kilka jagód odłożyć), dodać namoczoną żelatynę, wymieszać z bitą śmietaną.

Schładzać ok. godziny. Nadziać ptysie, udekorować jagodami i pistacjami, posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej