Ptysie z lodami i czekoladą

Skład na 22 sztuki: ● 95 g masła ● 125 g mąki tortowej ● 10 g cukru ● 4 jajka ● 1/2 łyżeczki soli ● 400–500 ml lodów z dodatkiem prawdziwej wanilii ● 30 ml mleka ● 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł.

Reklama

Wartość odżywcza sztuki 110 kcal Białko 1 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 9 g

1. Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby składniki się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy nieduże kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 20–25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Czekoladę (gorzką lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia.

3. Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia na kilka minut. Kiedy czekolada będzie już twarda, do dolnej części ciastka nakładamy porcję lodów i przykrywamy częścią z polewą czekoladową. Od razu podajemy, aby lody się nie rozpuściły.

4. Jeśli chcemy przechować deser, przekładamy ptysie do pudełka i wkładamy do zamrażalnika.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej