Ptysiowe precelki

Składniki na 8 porcji: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli, 5 łyżek masła, 4 jajka, cukier puder, 200 ml śmietanki kremówki, świeże truskawki albo inne owoce sezonowe, olej lub smalec do smażenia

1. Mleko wlać do garnuszka. Dolać do niego pół szklanki wody, wymieszać. Dodać masło i sól. Zagotować. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, wsypywać powoli do garnuszka mąkę. Kiedy ciasto zacznie już odstawać od garnka, zdjąć z gazu. Przełożyć do miski i trochę przestudzić. Dodawać po jednym jajku i ucierać aż do całkowitego połączenia składników. Dobrze zrobione ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

2. Włożyć ciasto do specjalnej szprycy. W garnku rozgrzać olej lub smalec. Wyciskać precelki do gorącego tłuszczu i smażyć przez 2-4 minuty. Wyjmować, kłaść na papierowym ręczniku, aby osączyć tłuszcz. Gotowe precelki posypać cukrem pudrem. Ubić śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru pudru.

Reklama

Podawać precelki z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami albo z innymi owocami sezonowymi.

Takie precelki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak jeśli serwujesz gorące, bitą śmietanę podaj osobno.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Przygotowanie: ok. 95 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej