Pudrowane ciastka

Składniki na 24 porcje: 25 dag mąki pszennej, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 1 jajko , 1 duża pomarańcza, 3 łyżki rumu, szczypta soli, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec), cukier puder do posypania.

1. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj 2 łyżki masła, 2 żółtka oraz jajko. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do składników na stolnicy.

2. Na koniec wlej 3 łyżki rumu (lub ewentualnie innego alkoholu) oraz dodaj szczyptę soli. Przygotowane składniki szybko zagnieć na gładkie ciasto (nie powinno lepić się do rąk). Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na minimum dwie godziny do lodówki.

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Szklanką wycinaj kółka. Kieliszkiem zrób w środku otwory (wycięte ciasto ponownie rozwałkuj). Ponacinaj brzegi powstałych kółek.

4. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami ciastka, smaż z dwóch stron na złoto. Osącz na bibule, posyp cukrem pudrem.

Czas ok. 45 min; porcja – 110 kcal, cena 40 gr

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej