Krok 1
Przygotowujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, 75 g drożdży, laskę wanilii, 120 g cukru, szczyptę soli, 160 g masła, 5 żółtek, 250 ml mleka i skórkę z cytryny.
Krok 2
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem, skórką z cytryny, miąższem z laski wanilii i szczyptą soli. Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, resztę letniego mleka i utarte żółtka. Ciasto wyrabiamy 7−8 minut. Składniki muszą się dobrze połączyć.
Krok 4
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Cienkim strumykiem wlewamy do zagniatanego ciasta. Wyrabiamy, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna