Pulchne ciasto drożdżowe

Krok 1

Przygotowujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, 75 g drożdży, laskę wanilii, 120 g cukru, szczyptę soli, 160 g masła, 5 żółtek, 250 ml mleka i skórkę z cytryny.

Reklama

Krok 2

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem, skórką z cytryny, miąższem z laski wanilii i szczyptą soli. Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, resztę letniego mleka i utarte żółtka. Ciasto wyrabiamy 7−8 minut. Składniki muszą się dobrze połączyć.

Krok 4

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Cienkim strumykiem wlewamy do zagniatanego ciasta. Wyrabiamy, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.

Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej