Puszysta drożdżówka

Składniki na 24 porcje: 100 ml ciepłego mleka, 37 dag mąki pszennej, 3 jajka, 15 dag masła, 4 dag cukru, 5 dag świeżych drożdży, 1/3 szkl. smażonej skórki pomarańczowej, 1/2 szkl. rodzynek, 1/2 szkl. suszonej żurawiny, szczypta soli, 2 op. gotowego lukru, paseczki skórki cytryny do dekoracji, masło i mielone migdały do przygotowania foremek.

Reklama

1. Drożdże, jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ociepliły (masło pokrój na kawałeczki – łatwiej i szybciej zmięknie).

2. Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, dodaj 1/2 mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Do rozczynu dodaj resztę mleka i cukru, do tego przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Dodając stopniowo jajka, mieszaj składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ręką przez 10 min.

3. Dołóż miękkie masło i wyrabiaj jeszcze ok. 10 min (aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odkle jać się od ręki i ścianek naczynia. Wtedy dodaj skórkę pomarańczo- wą, rodzynki i żurawinę, wymie szaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj kulę, podziel ją na 2 części i włóż do okrągłych foremek (wysmarowanych masłem i wysypanych migdałami).

Przykryj je ściereczkami i odstaw na 40 min do wyrośnięcia (ciasto dwukrotnie zwiększy objętość).

Piecz 25 min w temp. 180 st. Od razu wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż je z foremek. Ostudzone polej lukrem, udekoruj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej