Puszysta pianka czekoladowa

Składniki na 4 porcje: 22,5 dag gorzkiej czekolady (70 proc.), 2 łyżki brandy, 3 dag masła, 3 jajka, 5 dag drobnego cukru, 125 ml kremówki, 36 proc., 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich.

Zdjęcie

Pianka czekoladowa /123/RF PICSEL
Pianka czekoladowa
/123/RF PICSEL

1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski. Dodaj 2 łyżki brandy oraz 4 łyżki wody. Rozpuszczaj, mieszając, w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zmiksuj z masłem.

2. Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier. Do masy czekoladowej dodawaj po jednym żółtku oraz po porcji ubitych białek. Cały czas miksuj. Osobno ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Połącz z masą. Rozłóż do pucharków. Odstaw na 3 godz. do lodówki. Posyp orzechami.

Reklama

Czas ok. 25 min; porcja – 480 kcal, cena 3 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej