Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 4 duże jajka, 10 dag drobnego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub kakao, sól. Krem: 4 łyżki kremu typu nutella, 200 ml schłodzonej śmietany kremówki, 2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek, 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzątku.

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Zmiksuj z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz wsypywanym po łyżce cukrem i mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 160ºC. Odłóż 4 łyżki ciasta i wymieszaj je z kawą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij wzorki, np. spirale.

Reklama

Piecz 2 minuty, wyjmij wystudź. Wylej białe ciasto – wzorki się nie rozmyją!

2. Ciasto piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Jeszcze ciepłe przełóż na ściereczkę, wzorkami do dołu. Zdejmij pergamin i zwiń ciasto razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.

3. Krem: żelatynę rozpuść we wrzątku. Ubij kremówkę, zmiksuj ją z nutellą i dżemem. Połącz z żelatyną. Rozwiń roladę, usuń ściereczkę i rozsmaruj krem. Ponownie zwiń i schłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej