Puszyste ciasto – seromak

Masa makowa: 4 jajka, puszka maku, 1/2 szkl. cukru, cukier wanilinowy, budyń, płaska łyżka proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki krupczatki. Masa twarogowa: 1 kg twarogu, 1/2 kostki masła, 8 jaj, budyń, szkl. cukru, olejek migdałowy, płaska łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany kremówki 30 proc., rodzynki, migdały.

Reklama

1. Masa makowa: ubijam jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie je mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masa serowa: twaróg mielę, łączę z żółtkami. Mieszając, dodaję cukier, masło, budyń, olejek, proszek do pieczenia, śmietanę, rodzynki i migdały. Ubijam pianę z białek, ostrożnie mieszam ją z masą.

Nakładam ją punktowo na masę makową. Piekę ok. godziny w temp. 160°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej