Puszyste ciasto – seromak

Masa makowa: 4 jajka, puszka maku, 1/2 szkl. cukru, cukier wanilinowy, budyń, płaska łyżka proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, 2 łyżki mąki krupczatki. Masa twarogowa: 1 kg twarogu, 1/2 kostki masła, 8 jaj, budyń, szkl. cukru, olejek migdałowy, płaska łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany kremówki 30 proc., rodzynki, migdały.

Reklama

1. Masa makowa: ubijam jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie je mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masa serowa: twaróg mielę, łączę z żółtkami. Mieszając, dodaję cukier, masło, budyń, olejek, proszek do pieczenia, śmietanę, rodzynki i migdały. Ubijam pianę z białek, ostrożnie mieszam ją z masą.

Nakładam ją punktowo na masę makową. Piekę ok. godziny w temp. 160°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej