Puszysty krem z kawą i cytrusami

Składniki na 4 porcje: 400 ml śmietany kremówki, 25 dag waniliowego serka homogenizowanego, 30 dag ciasteczek migdałowych, 5 dag migdałów bez skórki (uprażonych), 4 mandarynki, 2 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szkl. naparu kawowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 zagęstniki do śmietany, 4 łyżki likieru kawowego, 2 łyżki posiekanej czekolady.

Reklama

1. Połowę ciasteczek pokrusz albo pokrój. Wymieszaj je z grubo posiekanymi migdałami, roztopionym olejem kokosowym oraz połową naparu kawowego.

2. Przygotowaną tak mieszankę rozkrusz na spodach czterech salaterek, w których podasz deser.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując pod koniec cukier oraz zagęstniki. Serek homogenizowany wymieszaj z pozostałym naparem kawowym. Dodaj do śmietany, dokładnie wymieszaj.

4. Krem rozłóż do salaterek wysypanych ciasteczkową kruszonką. Wstaw do lodówki na ok. 30 min, aby masa nieco stężała.

5. W tym czasie mandarynki sparz, obierz ze skórek i oczyść z białych błonek. Owoce pokrój w plastry, skrop je likierem. Rozgrzej patelnię. Ułóż plasterki owoców i podsmaż je z obu stron (po pół minuty). Zdejmij z patelni, ostudź.

6. Owoce rozłóż na kremie. Deser udekoruj pozostałymi ciasteczkami, posyp posiekaną czekoladą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej