Puszysty marmurek

Składniki na 12 porcji: ● 3 szklanki mąki ● szklanka cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 15 dag masła ● 5 jajek ● szklanka mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● skórka starta z pomarańczy ● lukier.

❶ Masło utrzyj z cukrem białym i wanilinowym. Żółtka dodaj do masy. Białka ubij. Pianę połącz z ucieraną masą i podziel ją na pół. Foremkę natłuść, oprósz tartą bułką.

Reklama

❷ Do jednej porcji masy dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szkl. mleka. Do drugiej dołóż skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku i mleka. Oba ciasta na przemian włóż do foremki.

❸ Ciasto piecz godzinę w 180°. Gotowe polej lukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej