Puszysty marmurek

Składniki na 12 porcji: ● 3 szklanki mąki ● szklanka cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 15 dag masła ● 5 jajek ● szklanka mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● skórka starta z pomarańczy ● lukier.

❶ Masło utrzyj z cukrem białym i wanilinowym. Żółtka dodaj do masy. Białka ubij. Pianę połącz z ucieraną masą i podziel ją na pół. Foremkę natłuść, oprósz tartą bułką.

Reklama

❷ Do jednej porcji masy dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia, kakao oraz pół szkl. mleka. Do drugiej dołóż skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku i mleka. Oba ciasta na przemian włóż do foremki.

❸ Ciasto piecz godzinę w 180°. Gotowe polej lukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej