Puszysty sernik piankowy

Składniki: forma karbowana 20 cm (dół), 30 cm (góra) i foremka 11x25 cm. Ciasto: kg sera twarogowego (wiaderko), 1 i 1/2 szkl. cukru pudru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka 2 szkl. białek, 2 opak. gotowej polewy czekoladowej płynnej, tłuszcz do formy sól, bułka tarta.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Białka schładzam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ser i powoli ucieram robotem. Dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Białka solę, ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej porcjami i delikatnie mieszam.

2. Mniejszą blachę natłuszczam, oprószam dno bułką tartą, wlewam do niej masę i wstawiam do większej blachy.

Reklama

3. Do większej blachy wlewam gorącą wodę (do 3/4 wysokości). Można też piec sernik w jednej blasze. Piekę go ok. godz. w temp. 180°C.

4. Sernik lekko studzę i delikatnie oddzielam nożem ciasto od brzegów blachy, wtedy nie opadnie. Polewam płynną polewą.

Przygotowanie 90 min, porcja 270 kcal, koszt porcji 2,90 zł, przepis na 12 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Kurczaczki w panierce

    Składniki na 6 porcji: • 2 piersi kurczaka; ciasto: • szklanka mleka • 2 jajka • 10 łyżek mąki • sól • pieprz cayenne; panierka: • po szklance bułki tartej i płatków kukury dzianych • olej. więcej