Pyszna tarta śliwkowa z migdałami

Proste ciasto z owoców sezonowych.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki:

- 75 dag śliwek,
- 1 i 1//4 szkl. mąki,
- 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- żółtko,
- łyżka śmietany,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 3 łyżki płatków migdałowych

Reklama

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć grochem, piec 15 min. w 200 o. Ostudzone posmarować powidłami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałowymi, piec 15 min. w 180 st. C.

Kalkulator kalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej