Pyszne ciasto. Lukrowany tulipan

Składniki na 20 porcji: • kostka masła • pół kg mąki • 12 dag cukru • 10 dag migdałów • 5 ugotowanych żółtek • skórka i sok z cytryny • sól • słoik konfitury różanej; Polewa: • szklanka gęstej śmietany • 2 szklanki cukru • czerwony i zielony barwnik spożywczy • torebka lukru; Dekoracja: • polewa czekoladowa • cukrowe listki

1. Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Zagnieć ją z masłem, po czym dodaj cukier, drobno posiekane obrane migdały oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj całość z przetartymi żółtkami oraz szczyptą soli i energicznie zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone podziel na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkuj, wytnij z nich dwa duże placki w kształcie tulipana, a następnie przełóż na przykryte pergaminem blachy. Upiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij po kwadransie. Gotowe posmaruj konfiturą różaną.

Reklama

3. Śmietanę zagotuj z cukrem. Do 2/3 dodaj barwnik czerwony, a do reszty – zielony.

4. Oblej ciasto ciepłym lukrem, z boku umieść listki. Wierzch posmaruj czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Obwódki zrób z polewy.

Czas: 80 min, 1 porcja = 260 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej