Pyszne ciasto makowo-brzoskwiniowe

Czas przygotowania 1,5 h.

Zdjęcie

Ciasto makowo-brzoskwiniowe /Wydawnictwo Bauer
Ciasto makowo-brzoskwiniowe
/Wydawnictwo Bauer

Ciasto:

- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 80 g mielonego maku,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Reklama

do przełożenia:

- 1 puszka brzoskwiń,
- 0,7 lt. śmietany 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 śmietan-fixy,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 łyżka maku do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z jajkami i dodać, ostrożnie mieszając, obie mąki wymieszane z makiem ( suchy mak mielimy 2-krotnie). Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 min. Ostudzić, po ostygnięciu przekroić na 4 cienkie placki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę (zostawić kilka do dekoracji). Połowę zalewy brzoskwiniowej zagotować i rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z brzoskwiniami. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu, rozłożyć na 3 plackach zostawiając część śmietany do dekoracji. Na śmietanę rozłożyć brzoskwinie i złożyć ciasto, przykrywając pozostałym plackiem. Ciasto obłożyć pozostawioną śmietanę i udekorować brzoskwiniami.
Czas przygotowania 1,5 h. Przepis na 14 porcji.


Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji: 35 dag mleka w proszku, 25 dag masła, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl. wody, 2 łyżki aromatu waniliowego, 4 łyżki mielonych migdałów, 1 tabliczka białej czekolady, 2 paczki... więcej