Pyszne ciasto z bakaliami

Składniki na 12-16 porcji: 5 dag drożdży, 50 dag mąki, 1 szklanka mleka, 15 dag masła, 4 jajka, 10 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka kakao, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotować rozczyn. Gdy drożdże ruszą, wsypać przesianą mąkę, dodać cynamon i kakao. Wbić jajka, dodać stopione masło i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosło.

Bakalie posiekać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami.

Reklama

Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180°C.

Nasza rada

Składniki na nadzienie: po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek bez pestek, fig, orzechów i suszonych moreli, po 3 łyżki owoców kandyzowanych i skórki pomarańczowej.

Przygotowanie: ok. 90 minut.

Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem zmieszanym z prawdziwą wanilią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej