Pyszności z serka mascarpone

Wiśniowe cannelloni

Składniki na 4 porcje:

- słoik wiśni (720 ml),
- 2 opakowania sosu waniliowego w proszku (lub opakowanie budyniu waniliowego),
- 200 g cukru,
- 75 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 500 g chudego twarożku,
- 175 g Mascarpone,
- 50 g siekanych migdałów,
- łyżka soku z cytryny,
- 12 cannelloni,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżka płatków migdałowych,
- melisa do dekoracji,
-tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć, sok zachować. 4 łyżki soku zmieszać z sosem waniliowym w proszku (można użyć pół opakowania budyniu waniliowego). Pozostały sok zagotować z 50 g cukru i wmieszać rozrobiony sos. Ponownie zagotować. Delikatnie wmieszać wiśnie. Masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie twarożek, Mascarpone, sos waniliowy w proszku (lub pół opakowania budyniu), posiekane migdały i sok z cytryny i wszystko ubić na kremową masę. Połową masy nadziać cannelloni. 1/4 masy nałożyć do natłuszczonej formy, na to nałożyć 1/4 wiśni i nadziane cannelloni. Na wierzch nałożyć pozostała masę serową i 1/4 masy wiśniowej. Zapiekać w 200 st. C przez 40-45 minut. W połowie pieczenia oprószyć cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej