Pyszności z serka mascarpone

Tiramisu prosty deser

Składniki:

- 25 dag twarogu,
- 25 dag mascarpone,
- 4 żółtka,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dag podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru amaretto,
- 1 łyżka kakao,
- melisa cytrynowa do dekoracji,
- 15 dag malin

Reklama

Przygotowanie:

Krok pierwszy
Chudy twarożek i serek mascarpone umieść w misce, dodaj żółtka, dosyp cukier waniliowy. Składniki mikserem utrzyj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto.
Krok drugi
Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami.
Krok trzeci
Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą z likierem. Na nich umieść resztę kremu. Szczelnie przykryj folią przezroczystą i wstaw do lodówki. Deser mocno ochłodź (około 4-5 godzin, ale pamiętaj, że najsmaczniejszy jest, chłodzony przez całą noc).
Krok czwarty
Przed podaniem deser obficie posyp kakao. Aby uatrakcyjnić wygląd pucharków z tiramisu, udekoruj je resztą malin i gałązką melisy cytrynowej. W każdą porcję deseru fantazyjnie wetknij odłożony biszkopt. Jeśli nie masz gorzkiego kakao, tiramisu możesz oprószyć płatkami lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej