Pyszny adwokatowiec

Składniki Biszkopt: 4 jajka,  2 łyżki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej,  łyżka kakao, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do piecz.,  szczypta soli Masa: 8 łyżeczek żelatyny, 3/4 szklanki wody, 1/2 l śmietany 30 proc.,  1/2 kostki masła, 10 dag cukru pudru,  350 ml adwokatu Polewa: 150 ml adwokatu,  3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody

1. Białka ubijam na puch, dokładam cukier i stopniowo żółtka. Mieszam z wymieszanymi mąkami, kakao, proszkiem i sodą. Piekę ok. 20 min. w 180˚C.

Reklama

2. Żelatynę rozpuszczam w przegotowanej wodzie i studzę. Masło ucieram z cukrem. Ubijam śmietankę. Do masła dokładam adwokat, a następnie śmietankę.

Wlewam żelatynę intensywnie mieszając. Wylewam masę na biszkopt. Odstawiam do zastygnięcia.

3. Rozpuszczam żelatynę. Po przestudzeniu łączę z alkoholem. Polewam ciasto.

Przygotowanie 60 min

Porcja 500 kcal

Koszt porcji ok. 2,20 zł

Przepis na 6 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej