Rabarbarowy kołacz

Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru, cytryna.

1 Masło o pokojowej temperaturze pokrój na kawałki. Dodaj jedno żółtko, mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz mielone migdały. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 3 godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło.

2 Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat. Wylep formę do tarty. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Wstaw formę do piekarnika. Piecz około 15 minut w 180 st. Wyjmij, usuń pergamin oraz groch (lub kuleczki).

Reklama

3 Mielony twaróg zmiksuj z pozostałymi żółtkami. Dodaj cukier kryształ, skrobię i sok z połowy cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Rabarbar opłucz, osusz, pozbaw włókien. Pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż na masie serowej. Piecz kołacz 30 min w 170 st.

czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej