1 Masło o pokojowej temperaturze pokrój na kawałki. Dodaj jedno żółtko, mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz mielone migdały. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 3 godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło.
2 Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat. Wylep formę do tarty. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi. Wstaw formę do piekarnika. Piecz około 15 minut w 180 st. Wyjmij, usuń pergamin oraz groch (lub kuleczki).
3 Mielony twaróg zmiksuj z pozostałymi żółtkami. Dodaj cukier kryształ, skrobię i sok z połowy cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Rabarbar opłucz, osusz, pozbaw włókien. Pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż na masie serowej. Piecz kołacz 30 min w 170 st.
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł