Racuchy z jabłkami

Składniki: 2 białka, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 20 dag mąki, pół szklanki maślanki, 2 i pół dag drożdży, 2 jabłka, olej, cukier puder do posypania.

Drożdże wymieszaj z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstaw. Do garnka wlej maślankę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wlej rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Reklama

Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, wlej porcje ciasta, na każdej ułóż plasterki jab łek. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Racuchy osącz, posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 1,40 zł.

Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej