Racuszki z truskawkami

Składniki: 30 dag truskawek, 2 szkl. mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka cukru, 2 op. cukru waniliowego, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 ml słodkiej śmietanki, olej.

1. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Mleko zmiksuj z żółtkami, łyżką cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Połącz z masą żółtkową.

2. Dodaj białka ubite ze szczyptą soli i pokrojone truskawki. Ciasto starannie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju rumiane racuszki. Kremówkę zmiksuj z drugim cukrem waniliowym. Polej racuchy, ozdób truskawkami.

Reklama

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej