Rajski torcik

Składniki na 12 porcji 10 dag gorzkiej czekolady, 5 jajek, 8 dag masła, sól, 18 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 20 dag mielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, 5 łyżeczek żelatyny, 25 dag śmietany kremówki, 25 dag jagód, 2 łyżki grenadiny (gęsty syrop owocowy), 500 ml maślanki. Do dekoracji: wafelki, cukier puder, śmietana, drobne owoce

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut

Reklama

1 Masło utrzeć ze szczyptą soli, 8 dag cukru i jednym cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka.

Czekoladę zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Wrzucić do ucieranej masy. Dodać orzechy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem.

Tortownicę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

2 Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Ja gody przebrać, szybko opłukać na sitku, osączyć. Połowę jagód zmiksować i przetrzeć przez sitko.

Mus jagodowy wymieszać z grenadiną.

3 Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Maślankę wymieszać z pozostałym cukrem oraz żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce.

Kiedy masa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i odłożone całe jagody. Wymieszać, wylać na wystudzone ciasto. Na to wyłożyć łyżeczką mus jagodowy i delikatnie przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.

4 Tort wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować wafelkami, drobnymi owocami, kleksami bitej śmietany. Oprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej