Rolada cytrusowa

SKŁADNIKI: 3 jajka • 1/2 szklanki cukru pudru plus łyżka do dekoracji • 1/2 szklanki mąki • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • skórka pomarańczowa i cytrynowa: po 2 łyżeczki drobno startej i po łyżce długich paseczków do dekoracji • żółty barwnik spożywczy. NADZIENIE: 3/4 szklanki kremówki • łyżka cukru • 1/2 szklanki kremu lub dżemu cytrynowego.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę (wym. ok. 30 x 25 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Zmiksuj jajka i cukier puder. Stopniowo dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Do połowy masy dodaj skórkę pomarańczową, do reszty – skórkę cytrynową i barwnik.

Reklama

3. Przełóż mieszanki do dwóch foliowych torebek, w każdej obetnij róg i wyciskaj masę paskami do formy. Wyrównaj ciasto.

4. Piecz 10-15 minut. Po wyjęciu ostrożnie zroluj ciasto na chwilę, potem rozwiń i wystudź.

5. Ubij śmietanę z cukrem, dodaj krem lub dżem. Posmaruj masą ciasto i zwiń roladę. Posyp cukrem pudrem i skórką.

Efektowne paseczki ze skórki cytrynowej i pomarańczowej najłatwiej zrobisz za pomocą falistej obieraczki do warzyw (ok. 20 zł). Możesz też obrać skórkę nożem i potem ją pokroić.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej