Rolada lodowa w polewie kokosowej

Skład na 15 porcji: ● 1–1,2 kg dojrzałego mango ● 110 g cukru pudru ● 50 g masła ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g śmietany kremówki ● 3 jajka ● 50 g cukru ● łyżka żelatyny ● 200 ml mleka kokosowego.

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł

Reklama

1. Owoce mango obieramy i kroimy, miksujemy z 60 g cukru pudru oraz sokiem cytrynowym na gładki mus.

2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem pudrem, żeby powstała kremowa masa. Łączymy ją z bitą śmietaną, a następnie stopniowo dodajemy mus z mango, delikatnie mieszamy.

Prostokątną blachę z zaokrąglonym dnem wykładamy folią spożywczą i przekładamy owocową masę. Wstawiamy do zamrażarki na 3–4 godziny.

3. Mleko kokosowe podgrzewamy z 50 g cukru, dodajemy żelatynę, mieszamy. Studzimy, aby zgęstniało.

4. Lody wyjmujemy z blachy i dekorujemy polewą kokosową. Górę przyozdabiamy świeżymi i kandyzowanymi owocami. Roladę wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej