Rolada mandarynkowa w ciemnej polewie

Składniki: 4 jajka, 10 dag cukru, 12,5 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag marmolady pomarańczowej, 3 łyżeczki żelatyny, 15 dag jogurtu naturalnego, 25 dag twarogu, 20 dag śmietany kremówki, 3 łyżki likieru pomarańczowego, 1 puszka mandarynek, 10 dag gorzkiej polewy czekoladowej, cukier do posypania ściereczki.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami dosypując cukier. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej.

Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Blachę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 10 minut.

2. Lnianą ściereczkę kuchenną posypać cukrem. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier. Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć. Odłożyć do wystudzenia. Wystudzony biszkopt rozwinąć i cienko posmarować marmoladą.

3. Mandarynki osączyć, pokroić na kawałki. Odmierzyć 100 ml zalewy z mandarynek, wymieszać ją z żelatyną, odstawić, aby spęczniała. Twaróg utrzeć z jogurtem i likierem pomarańczowym na gładką masę.

4. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Gdy zacznie tężeć, delikatnie wymieszać ją z masą serową, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Do tężejącego kremu dodać mandarynki i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Rozsmarować go na biszkopcie. Ponownie zwinąć w roladę przy pomocy ściereczki.

5. Roladę włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewę stopić według przepisu podanego na opakowaniu. Ciasto oblać polewą. Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej