Rolada z bitą śmietaną

Składniki na 10 porcji: 200 g ciemnej czekolady (minimum 60% kakao), 25 g masła, 1/2 szklanki mąki, 5 jajek, 100 g cukru, łyżka kakao, sól. Krem: 250 ml śmietany kremówki, 70 ml likieru kawowego, 100 g malin.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj lekko tłuszczem, dociśnij do niej papier i wygładź. Czekoladę połam i wsyp do miski. Dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia.

Żółtka oddziel od białek i dobrze utrzyj je z cukrem. Powstałą masę połącz z roztopioną czekoladą, wsyp mąkę i wymieszaj. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo połącz ją z masą czekoladowo-żółtkową.

Reklama

Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw placek do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasto powinno być miękkie.

Przygotuj deskę i czysty papier do pieczenia wielkości placka biszkoptowego. Upieczony placek czekoladowy odstaw na kilka minut, aby ostygł. Oprósz go kakao i połóż na papierze do pieczenia. Przyłóż deskę, obróć i oderwij papier. Poczekaj, aż ciasto będzie zimne. Wtedy delikatnie zwilż je likierem kawowym.

Śmietanę ubij i rozsmaruj na ostygniętym placku. Na jednej krawędzi śmietany rozłóż maliny wzdłuż całego ciasta. Za pomocą papieru do pieczenia zwiń je i wstaw do lodówki. Przed podaniem lekko oprósz roladę kakao.

Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 2,5 zł. Kalorie: porcja 400 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej