Rolada z melonem i arbuzem

Składniki (na 16 porcji) 3 jajka, 2/3 szkl. cukru, 2/3 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 50 dag miąższu arbuza i melona miodowego, 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 szkl. jogurtu naturalnego, 3 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny.

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsypuj do masy jajecznej i delikatnie ją mieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temp. 175 st. Biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwiń. Odłóż do wystudzenia.

Reklama

2. Miąższ melona oraz arbuza potnij w kostkę lub powycinaj z niego kuleczki. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z jogurtem i sokiem.

Biszkopt rozwiń. Posmaruj tężejącym kremem. Rozłóż kawałeczki owoców. Ponownie zwiń. Schładzaj 3 godziny. Roladę udekoruj np. rozetkami bitej śmietany oraz kawałeczkami arbuza i miętą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej