Rumaszyce

Łatwe do zrobienia ciasteczka, które najlepsze są na 2-3 dzień.

Składniki:

Reklama

2 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, szklanka wina (np. słodkiego), 2 żółtka; 3/4 kg mąki, opakowanie rodzynek, 70 dag cukru do syropu.

Sposób przyrządzania:

Cukier (70 dag) zagotuj z 700 ml wody. Ostudź. Margarynę stop i ostudź. Dodaj żółtka, wino, cukier i mąkę, zagnieć ciasto.

Uformuj małe kulki. Każdą rozpłaszcz na tarce na stronie z grubymi oczkami. Posyp kilkoma rodzynkami, zwiń.

Ciastka ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu. Piecz ok. 35 min w 180°C. Gorące rumaszyce włóż na 4 minuty do syropu cukrowego. Osącz.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 10. Cena za porcję: 0,90 zł.

Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej